Sterfest pakt geluidshinder aan!

Posted in Geen categorie / Posted By: Olivier.clincke
11
Aug

Het dancefestival Sterfest op recreatiedomein De Ster vorig jaar, met 2.800 bezoekers meteen goed voor een klinkende start, die bij de buurtbewoners echter iets té luid klonk.

Volgende week vindt de tweede editie van het dancefestival Sterfest plaats op recreatiedomein De Ster, met vier podia en 50 dj’s. De organisatoren kondigen een reeks maatregelen aan om de geluidshinder te beperken, wat de buren met argusogen zullen volgen. Zij schakelden advocate Griet Cnudde in, die eerder al buurtbewoners bijstond in hun strijd tegen Tomorrowland en de Sinksenfoor.

8959479

Vanaf dit weekend start op een deel van het strand en het grasplein van recreatiedomein De Ster de opbouw van Sterfest, om volgende week zaterdag 20 augustus klaar te zijn met de inrichting van het grote festivalterrein, waar van 13 uur tot 1 uur ’s nachts een 50-tal dj’s op vier podia staan, één podium meer dan vorig jaar. Bij die eerste editie vorig jaar zakten zo’n 2.800 jongeren af naar Sterfest. Deze keer mikken organisatoren Olivier Clincke uit Merchtem en Diederik Croonenborghs uit Mechelen van Replay Events op 3.500 à 4.000 danceliefhebbers. Het hoofdpodium, van 7 meter hoog en 20 meter breed, staat op het strand. De drie andere podia bevinden zich op het grasterrein achter de glijbanen, aan de kant van de Vossekotstraat.

Na de editie van vorig jaar klonk er gemor bij bewoners van die straat over het gedreun van de beats. De organisatoren kondigen aan dat ze nu een reeks extra maatregelen nemen. “Het hele terrein is opgeschoven, zodat de afstand tot het dichtstbijzijnde huis meer dan 90 meter bedraagt. Het podium dat het dichtst staat, wordt deze keer in een tent gezet. Verder worden de podia en de boxen anders opgesteld en het terrein is compacter. Vanaf 22 uur schakelen we ook een geluidsniveau lager. Niettemin hebben we vorig jaar nooit de norm van 100 decibel overschreden. Integendeel, we zaten rond 90 db. Daar kijken we heel streng op toe.”

Naar tweedaags festival
Volgens de organisatoren is er wél een goeie verstandhouding met de buurt. “We hebben overleg gepleegd. Zij komen ons tegemoet door akkoord te gaan om een uurtje later open te kunnen blijven, dan komen wij hén tegemoet met extra geluidsmaatregelen. We willen elk jaar met hen goeie afspraken maken en tot een akkoord komen over een mogelijke uitbreiding. Het is toch niet onlogisch dat we met dit beachfestival willen groeien? Ooit zouden we er een tweedaags festival van willen maken, maar dat willen we dan ook met de buurt eerst overleggen. Als we de exclusiviteit op dit domein behouden, kunnen we hier een mooi verhaal schrijven. Dat zal nu al te merken zijn, met meer kwaliteit óp het terrein en weer heel wat topdj’s.”

Die exclusiviteit is net één van de grote zorgen van de buurt. Twee andere dancefestivals hebben ook al een oogje laten vallen op De Ster. “Dat zien we niet zitten. Nu gaat het over één dag, maar wat als het over meerdere weekends gaat? Dan wordt het onleefbaar. We zijn niet tegen festivals en muziek, maar op zo’n dag kun je gewoon niet thuis blijven.”

Enkele bewoners namen advocate Griet Cnudde onder de arm. Zij verdedigde eerder ook de belangen verdedigde van buurtbewoners van Tomorrowland en de Antwerpse Sinksenfoor. “Hét probleem is dat organisatoren door de wetgever bijna carte blanche krijgen. Ook hier: er is geen geluidsplan, er is geen simulatie van de geluidsoverdracht. Het is ook hypocriet om te stellen dat die extra maatregelen iets oplossen. Een tent is een zeil, dat houdt geen geluid tegen”, stelt Cnudde. “Een lokaal bestuur kan wél iets meer doen dan wat de wetgever eist. We zullen nagaan wat deze editie oplevert. Als mijn cliënten een expert aanstellen, hebben we metingen in handen om met de stad aan tafel te gaan zitten. En daarmee willen we vermijden dat deze overlast een periodiek karakter krijgt. Er is niks mis met festivals. Alleen zijn er wél manieren om die veel beter te organiseren.”

14012021_10154391192339304_184774501_n